Höj din poäng på Högskoleprovet - Övningsbok med över 200 fullmatade sidor!

Studera utomlands

Det finns flera anledningar till varför det är bra att studera utomlands. Till att börja med så lär man sig ett nytt språk, eller blir riktigt flytande i det. Sedan får man möta olika kulturer, anpassa sig till andra och kanske bli bemött med skepticism. Detta är ett sätt att växa till sig som människa, lära sig nya värderingar och ibland ta sig en noggrann titt inuti. I tillägg så finns det mycket bra utbildningar utomlands, som inte alltid är tillgängliga i Sverige. Inom vissa yrken finns antingen grundläggande studier eller specialisering bara i ett fåtal länder.

Men det finns också en del nackdelar med att plugga utomlands, som man ska överväga innan man ger sig iväg. Hemlängtan kan bli svårt att handskas med, speciellt om man är van vid att familj och vänner runt omkring sig. Det kanske inte tar så lång tid innan man blivit vän med lokalbefolkningen, men det är i alla fall något att tänka på. Kostnaderna kan också vara stora, i en del länder betalar man både för logi och studier och studenter har inte tillstånd att jobba som de vill. Därför kan man bli sittande med ett ganska rejält studielån efter avslutade studier.

Ibland kan det vara lättare att få jobb om man har en utländsk skola på resume’n, det visar att man kan ta ansvar och har gjort något lite extra i livet. Om man inte är riktigt säker kan man försöka bli utbytesstudent, eller kanske ta en termin på prov, man behöver inte packa resväskorna och försvinna i fem år. En del reser ner till landet på semester innan de bestämmer sig, för att få en liten inblick i kulturen. Helt klart är utomlandsstudier inte något som passar alla, men de flesta som prövat på det säger att det är ett minne för livet.

Höj din poäng på Högskoleprovet - Övningsbok med över 200 fullmatade sidor!