Höj din poäng på Högskoleprovet - Övningsbok med över 200 fullmatade sidor!

Ingen fastnade för fusk på högskoleprovet vt-2016

Under, eller efter, högskoleprovet hösten 2015 var det 51 personer som avslöjades med fusk. Personerna stängdes av från provet och fick därmed inget resultat. Sedan dess har flera kvällstidningar gjort reportage om vägar att gå för att fuska och just fuskandet har uppmärksammats av de som organiserar provet.

Under provet som hölls under våren 2016 var det inte en enda som åkte fast för fusk. Till stor del kan detta just handla om en betydligt hårdare bevakning från arrangörerna. Det är även något de offentliggjort vilket kan göra att många som tänkt fuska valde att låta bli.

Det är framförallt fyra punkter som ligger bakom den hårdare bevakningen.

En punkt är att varje person som gör provet måste lämna en så kallad sanningsförsäkran. Med andra ord att man juridiskt lovar att man är den person man utger sig för att vara. En av de vägar som fuskare tar är nämligen att köpa in tjänsten att någon gör provet åt en. De som tidigare gjort prov åt andra har inte kunnat bestraffas. Men med denna förändring införs möjlighet till straff.

En annan punkt var att införa möjlighet till att tipsa myndigheten om fusk utan att röja sin identitet eller den information som lämnats. Eftersom UHR (de som håller i provet) är myndighet är det offentlighetsprincipen som gäller. Det betyder att alla ärenden som kommer in måste offentliggöras. Den som därmed sett något fusk kanske drar sig för att anmäla. Även om man gör det anonymt så kan tipset i sig avslöja vem det var som lämnade det.

Tredje punkten är att införa utrustning i alla provsalar som stör ut all elektronisk utrustning. Detta för att störa ut de som med extremt små hörselsnäckor kunnat få svaren via telelänk. Detta var ett fusk som bland annat Expressen uppmärksammade och som de även testat på ett prov. En person gör provet och filmar av detta i smyg. Filmen går direkt till ett gäng högutbildade personer som snabbt går igenom frågorna och tar fram rätt svar. Alla som köpt rätt utrustning får sedan ta del av svaren. Men denna väg kommer alltså att vara omöjlig när störutrustning införs.

Fjärde punkten är att de på ett tydligare sätt ska kunna granska de tillhörigheter som provdeltagarna har med sig. Detta också i ett led för att undvika kommunikation med andra på ett eller annat sätt.

Höj din poäng på Högskoleprovet - Övningsbok med över 200 fullmatade sidor!